У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не вважає день народження та інші свята приводом для підвищеної уваги особисто до нього, а не до його роботи», - заявив він. Чиновники правильно зрозуміли цей натяк і почали дружно хвалити «успіхи» кремлівського диктатора на трудовому фронті. Цитувати весь потік славослів'їв - справа невдячна, тому обмежимося найбільш улесливими і цинічними формулюваннями донецьких і луганських лизоблюдів. 

«День рожденья - грустный праздник»

Першими, як і належить, вітальні листівки кремлівському дідусеві надіслали ватажки «ДНР» і «ЛНР». «Ваші доленосні рішення визначили саму можливість існування Донбасу, завдяки Вам Донецька Народна Республіка сьогодні має змогу жити і розвиватися у складі Російської Федерації», - зробив вигляд Денис Пушилін, якій не помітив, що практично весь “звільнений” після 24 лютого 2022 року Донбас лежить у руїнах.

«Довгі вісім років Президент Російської Федерації робив усе для того, щоб допомогти встановити мир на нашій землі... Рішення Глави держави про початок спецоперації було дуже непростим, але стало рятівним для нас», - підтримав його Леонід Пасічник.

Важко сказати, що рухало авторами привітань рангом поменше (адміністративний ресурс, стокгольмський синдром або вроджене холопство), але найчастіше кремлівському яструбу дякували за мир в усьому світі... «Президент Росії Володимир Путін робить усе можливе, щоб ми жили в мирі», «Путін повернув Донбас додому і несе мир», - нібито передавали свою глибоку подяку пересічні жителі «ДНР».

А в «ЛНР» ще крутіше: у центрі Луганська волонтери встановили бокс із папером і ручками. «Перехожі писали свої побажання Президенту, а коли привітання падало на дно боксу, голос Путіна дякував учаснику акції», - похвалилися вони досягненнями технічного прогресу. А «найкреативніші відповіді луганчан будуть візуалізовані за допомогою нейромереж і надіслані особисто Президенту», - пообіцяли волонтери.

Це солодке слово «через п'ять років...»

Але, як то кажуть, добрий пан у день народження не тільки приймає привітання та подарунки, а й сам із панського плеча обдаровує своїх кріпаків. Жителям окупованого Донбасу Путін подарував... надію. Мовляв, усього за п'ять років ви житимете в 30 разів краще. Настільки добрі вісті через місцеві ЗМІ приніс заступник міністра будівництва та житлово-комунального господарства РФ Алмаз Хусаїнов. Виступаючи на форумі «Нові горизонти» в Криму, він заявив, що «якість життя в Донбасі і Новоросії до 2030 року має підвищитися в 30 разів». А ще через 5 років - до 2036 року - взагалі в 60 разів! У яких одиницях вимірюється «якість життя» ніхто з донецьких або луганських журналістів не уточнив. Залишилося за дужками і від якої точки відліку почне стрімко поліпшуватися життя на «нових територіях» - від зруйнованих до руїн Авдіївки та Бахмута чи від рівня до 2014 року...

Ще більш секретними виявилися плани «старшого брата» щодо збільшення чисельності населення чотирьох українських областей. «Влада РФ очікує, що до 2035 року чисельність населення історичних регіонів збільшиться вдвічі», - пообіцяв товариш Хусаїнов.За його словами, «сьогодні на історичних територіях проживає 4,5 млн осіб. Ми будуємо плани, що до 2035 року ця цифра збільшиться десь удвічі з урахуванням повернення наших співгромадян на історичну Батьківщину, з урахуванням збільшення народжуваності», - упевнений він, що “нові росіяни” почнуть активно створювати багатодітні сім'ї.

З урахуванням даних, які в місцевих ЗМІ поряд з інформацією про очікуваний бебі-бум озвучив в. о. «міністра охорони здоров'я ДНР» Дмитро Гарцев, чекати реального підвищення народжуваності доведеться набагато довше, ніж шістдесятикратного підвищення «якості життя» у 2036 році. З початку року на окупованій частині Донецької області народилося всього «понад 6 тисяч дітей»

Не обійшлося і без маленького конфузу. З посиланням на вже згаданого Алмаза Хусаїнова донецькі ЗМІ розповіли, що влада Росії щорічно виділяє «новим територіям» понад 1,5 трлн рублів. «Це і соціалка, і пенсії, і розвиток інфраструктури», - визнав російський чиновник, що анексовані регіони перебувають на повному утриманні Кремля. Мабуть, ця інформація виявилася занадто секретною, тому «офіційне» видання «ДНР» оперативно видалило її зі своєї стрічки...

Статті

Донбас
13.10.2024
18:11

У Луганську Путін дякував кожному, хто кидав папірець в урну. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Очікувано минулого тижня найважливішою темою ЗМІ окупованого Донбасу став день народження російського диктатора Путіна. Своєрідний старт цунамі привітань від місцевих колабораціоністів усіх мастей дав спікер Кремля Дмитро Пєсков. «Президент... не...
Луганськ
12.10.2024
09:00

Територія відсутня, а бюджет є: яким чином контролюються бюджетні витрати Луганської області

"Оскільки військові адміністрації здебільшого закуповують необхідні розхідні матеріали, то великих закупівель, які потенційно можуть викликати суспільний інтерес, практично немає".
Країна
11.10.2024
13:38

Бюджет-2025: стеля можливостей

Соціальні виплати наступного року не підвищуватимуться (за винятком пенсій), воєнні витрати також залишаться на нинішньому рівні. Такими є головні особливості проєкту держбюджету-2025
Всі статті